Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096

Стриите – как да се отървем от тях

Стриите са структурен дефект в дермата. Те настъпват обикновено, когато кожата е подложена на силно разпъване. Също – при ускорения растеж през пубертета, при бременност, при бързо напълняване и при резки колебания в теглото, на които адаптивните ѝ способности не могат да отговорят. Дълбоката причина за появата им най-често са хормонални промени, някои заболявания, прием на определени медикаменти и разбира се – наследствената предопределеност.

Какъв е механизмът на появата им

Отслабналите функции на специализираните клетки в дермата водят до намалено производство на колаген и еластин и влошаване на качеството им. Разредените еластинови и колагенови влакна с влошена структура не издържат на ускореното разпъване на кожата и се разкъсват. Организмът се старае да ги възстанови, но го прави със съединителна тъкан, която няма еластичността на двата белтъка. Това предизвиква „пропадане“ на епидермиса и появата на браздите по него, които наричаме стрии. В момента на формирането си те са розови до тъмночервени. С времето избеляват до седефено бяло.

Възможности за заличаване на стриите

Въпреки, че стриите нямат никакво отношение към здравето на организма, те изглеждат зле. Хората ги приемат като обезобразяване на кожата и опитите за премахването им не секват. Затова ще срещнете безброй рецепти за заличаването им. Колкото и да е неутешително и неприятно – стриите могат да бъда донякъде повлияни, направени по-незабележими, но не и премахнати в домашни условия. Това е така, защото увреждането е в дълбочина и за мазилата е много трудно да проникнат до там.

Продукти с високо съдържание на Ретин А (третиноин) показват добри резултати, приложени върху пресни стрии. Не се препоръчват при бременност и кърмене.

За да се преодолеят структурните промени, които са в основата на нежеланото състояние на кожата, е необходимо да се предизвикат засилени процеси на реорганизация и на регенерация в самата дерма. Те са възможни чрез ускорено произвеждане на колаген и еластин.

Лазерът е най-доброто средство за заличаване на стриите

Поне засега приложението на лазера е най-добрият начин за максимално възстановяване на еластичността и гладкостта на кожата. Другият вариант е хирургическото отстраняване на стриите – при много тежки случаи.

Използват се различни процедури с различна техника. Изборът трябва да се направи от специалист съобразно индивидуалното състояние на вашата кожа. При сравнително пресни увреждания се прилага така наречената пулсираща светлина (KTP лазер и IPL). Действието ѝ е насочено към увредените влакна на колагена.

Най-ефективни към момента са процедурите с фракционен лазер

Лазерният лъч прониква до увредените участъци в дермата, без да наранява повърхността на кожата. При това между обработените зони остават здрави, незасегнати, което позволява лекото понасяне на процедурата и на практика липсата на необходимост от възстановяване.

Третираните места се загряват в дълбочина, а това активира производството и преоформянето на колагенови и еластинови влакна. Резултатите са видими още след първата манипулация. Безопасността и ефективността на фракционните процедури са признати и одобрени от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Те са безболезнени, с евентуални усещания за слаба болка и парене. Възстановяването е бързо. Продължителността им е в зависимост от големината на обработваната повърхност. Колко да са процедурите, ще определи специалистът, който работи с вас. Той ще прецени дали имате противопоказания, които правят манипулацията неприложима. До седмица кожата е регенерирана, с по-добра структура и еластичност.

Модерната технология за заличаване на стрии е еднакво подходяща и за светла, и за тъмна кожа. Най-добре е да се извършва през зимния период

Други сравнително ефективни методи са карбокситерапията, химическият пилинг, дермабразио, микронидълинг, лазерен пилинг.

Related Posts