Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Фотоепилация или лазерна епилация

Фотоепилация или лазерна епилация

Какви са разликите между тези две процедури, които толкова често се бъркат една с друга?

Това е много често срещан въпрос, дори сред професионалистите в областта на естетиката и производителите на оборудване, но той не е технически правилен и е важно да знаем защо. За да можем лесно да разберем разликите между двата вида трайно обезкосмяване, решихме да ги разгледаме подробно.

Терминът “фотоепилация” определя обезкосмяването, което се извършва чрез използване на светлина, с която обозначаваме и двата класа съществуващи процедури – лазерна епилация и импулсната светлина (IPL).

 • Лазер (лазерна светлина, усилена чрез стимулирано излъчване на лъчение);
 • Интензивна пулсираща светлина или IPL (интензивна пулсираща светлина).

И при двете техники откриваме думата „светлина“ и реално тя се използва за обезкосмяването.

Лазерът е по-известен с това, че е техниката, която се е развила най-много, докато импулсната светлина е по-нова техника. Всъщност объркването се дължи на факта, че терминът “фотоепилация” се свързва с пулсиращата светлина, а не с лазера.

Нека да разгледаме по-ясно разликите между лазерната епилация и фотоепилацията с импулсна светлина IPL.

Какво представлява епилацията със светлина като цяло?

Перманентната епилация се характеризира с унищожаване на космените фоликули, така че те да не са способни след процедурата да произвеждат косми. За да се постигне това, съществува оборудване за лазерна епилация и такова за интензивна импулсна светлина IPL.

Космите по тялото притежават цвят благодарение на меланина в тях. Когато светлината попадне върху меланина, светлинната енергия се трансформира в топлинна, преминава през косъма, докато достигне дъното на фоликула, където се намират клетките, които карат косъма да расте, и ги унищожава чрез термичното си действие.

Причината, поради която са необходими няколко процедури лазерна епилация и IPL епилация е, че по време на процедурата космите по тялото са в различни етапи на растеж. Броят на процедурите зависи от зоната, която ще се епилира, от това дали става въпрос за мъж или жена и като цяло от индивидуалната реакция на всеки човек към процедурата.

Етапите на растеж на космите са:

 • Невидима анагенна фаза. Косъмът току-що е започнал да расте и не се показва на повърхността на кожата. Светлината не може да повлияе, поради което няма да бъде ефективен за косъмчетата, които са в тази фаза.
 • Видима анагенна фаза. Косъмът се вижда отвън и каналът, по който излиза, е непрекъснат спрямо матрицата му. В тази фаза, импулсната светлина може да премине през косъма и да достигне дъното, където се намират клетките, които трябва да бъдат унищожени.
 • Видима телогенна фаза. Косъмът е еднакво видим отвън, но е отделен от основата, така че пътят, по който трябва да мине светлината, е прекъснат. В тази фаза косъмът е изгорен, но топлинната енергия не достига до дъното, като не може да нагрее достатъчно космения фоликул, така че косъмът израства отново. Този сеанс е с ниска ефективност или не е ефективен изобщо.
 • Невидима телогенна фаза. Това е етапът на покой, т.е. няма косъм и фоликулът е в покой. Епилацията няма да бъде ефективна и в тази фаза, тъй като няма път по който светлината да мине.

Сега вече знаем защо са необходими няколко процедури лазерна епилация – трябва да сме сигурни, че процедурата действа върху всички косми във видимата анагенната фаза. Опитът ни показва, че с около 8 процедури всички косми са попадали в тази фаза и обезкосмяването е ефективно. 

Вече знаем, че лазерната и импулсната светлина са фотоепилации с много сходен принцип на действие – унищожаване на фоликула чрез топлина, въпреки че имат някои различни технически характеристики. Използването и приложението им зависи от няколко фактора, които ще опознаем по-долу:

Лазерна и IPL импулсна светлина имат различни технически характеристики. Основната техническа разлика е в начина на прилагане на светлината.

Лазерната епилация е термин, използван за обозначаване на оборудване, което генерира специфичен вид електромагнитно излъчване – лазерна светлина. Прилага се едноцветна светлина и частиците, които съставляват нейния лъч, се движат в една и съща посока. Те се движат и с една и съща дължина на вълната, което прави лазера точен и прецизен. Лазерната светлина се излъчва по права линия, в една посока, без разминаване. Нека разгледаме подробно характеристиките на този вид светлина:

 • Монохроматична: със специфичен цвят, за да се абсорбира от меланина – пигмента, който се съдържа в косата и кожата и който им придава цвета;
 • Уникална дължина на вълната, още една от характеристиките, които отличават лазера от импулсната светлина;
 • Интензивност: концентрира лъчението в една точка, следователно с голяма енергия.

IPL Интензивна пулсираща светлина или фотоепилацията се характеризира със следното:

 • Светлинният сноп е полихроматичен, с различни цветове;
 • Импулсната светлина се движи във всички посоки;
 • Има различни дължини на вълните, което улеснява третирането на различни видове косми.

Как действа лазерната епилация?

Системата за конвенционална лазерна епилация се основава на прилагането на светлинен лъч към малка група космени фоликули. Принципът на действие е много сходен с този на импулсната светлина: приложената енергия се пренася през меланина на косъма, сякаш е електрически проводник, и завършва в корена, който се унищожава чрез концентрация на топлина, без да се нанасят щети на останалата част от кожата.

Как работи фотоепилацията с IPL импулсна светлина?

Принципът на действие на импулсната светлина не се различава от конвенционалния лазер, той е един и същ, достига до корена и го унищожава чрез концентрирана топлинна енергия, въпреки че има малки технически разлики.

При IPL светлинният лъч не е непрекъснат, а както показва името му, той се излъчва на светлинни импулси, които, както и при лазера, предизвикват повишаване на температурата в зоните с повече меланин. В крайна сметка коренът изгаря.

Основното предимство на импулсната светлина пред лазера е, че тази система е ефективна при повечето видове кожа и коса, благодарение на променливата си дължина на вълната, въпреки че максималната ефективност винаги ще бъде в полза на лазерните процедури.

Лазер или IPL пулсираща светлина: кое да изберете?

И двата вида процедури са широко използвани. При оптимални условия на приложение лазерът постига по-добри резултати от импулсната светлина. Ежедневието обаче ни показва, че условията невинаги са оптимални и именно тук едната система дава по-високи резултати от другата.

Related Posts
Leave a Reply