Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Акнето – проблем при всяка възраст?

Акнето – проблем при всяка възраст?

Акнето е сред най-лошите неща, които могат да се случат на един тинейджър. Болезнени пъпки, влошена визия, трайно похабена кожа и понижено самочувствие са само част от свързаните с него неприятности.

Но акнето не е проблем само на младежите под двадесет. От него страдат както хора на 30, така и на 40-50 годишна възраст.

Възпалително акне

Механизмът, по който то се развива, е добре известен. При нестабилност на половите хормони (пубертет, месечен цикъл, бременност, менопауза) мастните жлези повишават производството на себум. Той, примесен с мъртви клетки, запушва космения фоликул. Образуваната „тапа“ (черна точка, комедон) задържа все повече себум във вътрешността на фоликула. Създават се отлични условия за бурно развитие на Propionibacterium acnes – бактерията, която принципно живее върху човешката кожа, без да вреди. Започва възпалителен процес.

Понякога акнето преминава бързо от само себе си, но по-често продължава с години, а лечението му е със съмнителен успех. Тежките му форми обезобразяват лицето, гърба, гърдите и оставят след себе си грозни дълбоки белези.

Ретенционно акне

Възпалителното акне е по-характерно за подрастващите. При жените и мъжете над тази възраст по-застъпено е така нареченото ретенционно акне. При него се наблюдават дребни пъпчици с бял връх и черни точки. Черните точки са отворени комедони, а белите са затворени комедони. Кожата над тях е уплътнена и излющването ѝ е затруднено. При ретенционното акне в чиста форма почти няма възпаления.

Лекарите казват, че в повечето случаи (около 60%) пациентите им, независимо от възрастта си, имат и двата вида акне, като преобладава единият или другият.

Лечение на акнето

Това е труден и продължителен процес, който трябва да бъде ръководен от дерматолог. Използват се средства, които регулират отделянето на себум и унищожават бактериите, стимулират защитните сили на кожата и регенерирането ѝ. Терапията обикновено включва и подходящи антибиотици. Не бива да се самолекувате, защото положението лесно може да се влоши, а Propionibacterium acnes бързо формират резистентност към антибиотиците и борбата с тях изключително се затруднява.

При ретенционното акне понякога е достатъчно да ползвате качествени ексфолиращи продукти. Специалистите препоръчват кремове с алфа-хидрокси киселини.

През последните 10 години има увеличение на броят изследвания, които имат за цел да открият дали постбиотиците могат да помогнат при лечението на по-леките форми на акне при подрастващите. Данните на този етап са обнадеждаващи, но винаги се консултирайте с лекар за решения свързани с вашето здраве.

Лазерът лекува акнето

Значимостта на проблема предизвиква непрекъснато развитие на методите и технологиите за лечение на акнето. По общо мнение за сега най-добре с него се справя лазерът.

Светлината на лазерния лъч се преобразува в топлина. Затопля в дълбочина дермата, подобрява жизнените процеси в нея, активира производството на колаген и еластин и възстановява състоянието ѝ. В същото време намалява отделянето на себума и унищожава патогените. След няколко процедури възпалението и лезиите са успокоени, кожата е по-здрава, по-еластична и жизнена, порите са свити, без комедони, белезите са чувствително намалени.

В център за лазерна естетика Vivian Derma използваме за процедурите неодимен Nd:YAG лазер. Манипулацията трае около половин час, безболезнена е, по-скоро приятна. Добри резултати са налице след няколко процедури – обикновено 5-6 през 15-20 дни. Колко точно да са те, ще зависи от състоянието на кожата ви. За него ще ви консултира специалистът, който ще работи с вас.

Обадете ни се и запазете час за консултация! Ние сме Vivian Derma и сме на ваше разположение.

Запазeте час на телефон:

032 33 99 96
099 990 0096

Related Posts