Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Как пушенето вреди на кожата ви

Как пушенето вреди на кожата ви

Пушите ли с кафето сутрин и с виното вечер? Пушите ли и колко през деня?

Чували ли сте термина „лице на пушач“

Знаете ли какво се крие зад него – типичният землисто-сивкав цвят на кожата; характерните отвесни бръчки около устните; изобилен „пачи крак“ около очите, тъмни кръгове и торбички; червеникави петънца от спукани капиляри; суха, тънка и отпусната кожа на лицето, шията, деколтето и т. н.

Вероятно това е най-лошото, от което се страхувате, като се гледате в огледалото. Искате да го избегнете или поне да ви се случи колкото е възможно по-късно. За жалост, ако пушите, вече ви се случва – независимо от скъпата козметика и усилията ви.

Вреди за организма още при първата цигара

За по-малко от десет секунди след първото дръпване никотинът вече е в белия дроб, в кръвта, в мозъка. Въглеродният оксид се свързва с хемоглобина и изтласква кислорода от кръвта. Смолите в катрана се отлагат по дробовете и затрудняват работата им. Няколко хиляди опасни вещества проникват в кръвта и я сгъстяват. Това намалява светлия отвор (лумена) на кръвоносните съдове и проходимостта им.

В резултат се затруднява циркулацията на кръвта. Намалява кислородът, достигащ до тъканите и органите. Влошава се храненето, бионаличността на важни хранителни вещества (особено витамин С и А) и ефективността на производството на енергия. Забавя се обмяната на веществата.

Пушенето влошава здравето на кожата

Влошаването на основните жизнени процеси застрашава здравето и функциите на всички органи. Кожата, като най-големия от тях, е особено чувствителна към нарушеното кръвоснабдяване, дишане и хранене и реагира много остро. Още повече, че повишаването на количеството свободни радикали при пушене уврежда самовъзстановителните ѝ и защитни функции. Като добавим и потискащото влияние на никотина върху синтеза на колаген, картината на разрушителните последици става пълна.

Кожата изтънява с около 25% и повече спрямо тази на непушачите, дехидратирана е, вяла и безжизнена, отпуска се, лесно се набръчка, склонна е към образуване на стрии. Отслабват самоочистващите ѝ способности и отпадните продукти я затлачват, правят я мътна, лишена от блясък и тонус, със землист, жълтеникаво-сивкав цвят. Самообновяването ѝ се забавя, по повърхността ѝ се задържат вроговени мъртви клетки. Спуканите капиляри се увеличават и я изпъстрят с червени петънца. Влошеният сън допринася за грозни торбички под очите, които се разнасят трудно.

Пушенето формира характерни бръчки

Специфичното движение на устата и мускулите около нея при дръпване формира бръчки около устните и ги задълбочава. Постоянното присвиване на очите като защита от издишвания дим с всяка цигара умножава „пачия крак“. При пушачите бръчките се появяват в много млада възраст – още в ранните тридесет. При непушачите – значително по-късно. Особено тези около устните се наблюдават при хора в напреднала възраст и липсващи зъби.

Сравнително изследване с двойки близнаци, от които само единият пуши или пуши от значително по-дълго време, доказва категорично ролята на цигарите за видимите типични щети по кожата на пушачите.

Какво да правите с увредената си кожа

Спрете да пушите! Ще ви е благодарна не само кожата, а организмът ви като цяло. Тя няма да се възстанови автоматично и ще иска продължителни грижи, но поне няма да я тровите повече.

Консултирайте се с дерматолог и козметолог. Много добре ще подействат процедури, които внасят в кожата повече кислород и хранителни вещества, пилингите. Отличен освежаващ и почистващ ефект има микродермабразиото, но не бива да забравяте, че силното слънце през лятото е противопоказно за него.

Запазете си час за консултация при нас и ние ще ви предложим варианти, подходящи за възстановяване на кожата ви.

Запазeте час на телефон:

032 33 99 96
099 990 0096

Related Posts