Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Какво е ретинол и защо е полезен за кожата?

Какво е ретинол и защо е полезен за кожата?

Доста често срещан в козметичната индустрия, ретинолът предизвиква интерес от всеки един човек, който полага ежедневни грижи за себе си. Несъмнено това е една от най-нашумелите съставки и напоследък издигана в култ от дерматолози и козметици. Днес ще Ви запознаем със съставката, която е жизнено необходима за правилното функциониране на нашият организъм, имунната система, възстановяването на тъканите и има ефективно въздействие върху нашата кожа.

Как ретинолът помага на кожата?

Продуктите, които съдържат чиста форма на Витамин А (ретинол) доказано се справят с пигментацията по кожата, изглаждат бръчките, увеличават нивата на хидратация в кожата. Ретинолът ексфолира повърхността на кожата и стимулира производството на колаген, макар че ретиноидите изтъняват роговия слой, те сгъстяват клетките на епидермиса и дермата под него. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа.

Основните предизвикателства пред производителите на продукти, съдържащи ретинол, са как да намалят чувствителността на кожата и как да стабилизират продуктите си, тъй като ретинола като химическо вещество е нестабилен.

При клинични изследвания се доказва, че употребата на ретинол 1 % върху кожата стимулира синтеза на колаген , чрез стимулиране растежа на фибробластите, които с годините деградират.

Ефективен в борбата с акне и кожни заболявания

Витамин А е от съществено значение за здравето на кожата и е супер съставка за лечение на различни кожни състояния. Ретиноидите спомагат за намаляване на петната чрез промяна на химичния състав на себума върху кожата и предотвратяване на гъстия себум да залепва и запушва порите. Без себумът, който запушва порите, бактериите не могат да растат и да причиняват несъвършенства.

Колко количество РЕТИНОЛ е подходящо? За кого е предназначен и на каква възраст може да се използва?

От колко ретинол се нуждае кожата Ви, зависи от типа на кожата и от нейното състояние, какво искате да подобри и колко вашата кожа е толерантна към този продукт.

Според експерти, за да предотвратите появата на дълбоките и неприятни за всички бръчки, е добре да започнете употребата на козметика, съдържаща ретинол, още в млада възраст около 20г.
За целта обаче, трябва да сте достатъчно добре запознати с действието му, противопоказанията и разбира се най-важното – да намерите правилната козметика, която ще даде търсеният от Вас ефект.

Как да използваме РЕТИНОЛ?

Ретиноидите повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина, поради което се увеличават шансовете за увреждане от слънцето, ако се нанася върху кожата през деня, това е и причината да го използваме вечер, преди лягане. 

За да намалите дразненето, започнете да го използвате през няколко дена, докато кожата Ви се приспособи към лечението. Благодарение на повишената чувствителност на кожата към лечението с ретинол, трябва да сте изключително внимателни при излагане на слънцето. Използвайте слънцезащитен крем с висок защитен фактор през деня, за да предпазите кожата си.

През първите две седмици нанасяйте ретинол два пъти в седмицата. Ако кожата не реагира със зачервяване, можете да продължите като нанасяте ретинола през вечер в следващите две седмици.

Ако няма зачервяване или лющене на кожата , може да продължите с употребата му всяка вечер.

Винаги давайте на кожата 15 мин. почивка след измиване и преди нанасянето на ретинола, за да избегнете дразненето.

Защо обичаме продуктите с ретинол на Medik8?

Факт, е че сме пристрастни към този бранд, тъй като разработва най-ефективните ретинол продукти. Medik8 използва само all-trans retinol, за да се постигне максимално качество на продукта. Медик8 гарантира наличието на 95% концентрация all-trans-retinol в суровината, с което изпълнява стриктно заложените критерии за качество.

Серумите на Medik8 с ретинол задоволяват всички изисквания за стабилността на крайният продукт.

Retinol 3 TR – Medik8 е иновативен нощен серум с лека и лесна за усвояване от кожата формула на Витамин А. Той подмладява кожата в оптималното време – през нощта.

Подкрепян от популярния антиоксидант Витамин Е, този серум стимулира производството на колаген и подобрява нивата на хиалуронова киселина в епидермиса, видимо изглажда линиите и бръчките в третираната зона.

Medik8 разполага с богата палитра от Ретинол серуми. Можете да започнете употребата на Retinol 3 TR, като за начало, ако сте начинаещ в употребата му и да надграждате с по-високите концентрации със серумите Retinol 6 TR и Retinol 10 TR, но прилагането трябва да става поетапно, и винаги нанасяйте слънцезащитен продукт през деня, ако използвате ретинол продукти вечерта.

От какво произлиза ретинола?

Ретинолът е форма на Витамин А, която се произвежда в тялото ни естествено. Когато обаче го прилагаме локално, ензимите в кожата превръщат ретинола в ретиналдехид, след това в ретинолова киселина.

Превръщането в ретинолова киселина може да отнеме време, затова продуктите, съдържащи ретинол трябва да се използват продължително и с натрупване, за да дадат необходимия резултат.

Ретиноидите са клас съставки, химически свързани с витамин А. Справят се отлично в борбата с акне, широки пори, намаляване на фините линии и бръчки. Използвани са за лечение на акне в продължение на десетилетия, но напоследък се включват в борбата с признаците на стареене.

Съществуват различни форми на ретинол, но в козметиката се използват най-много за кожни заболявания – ретинал, ретиноева киселина, третиноин. В противостареещите продукти се използват най-много – ретинол ацетат, ретинол палмитат и ретиналдехид.

Противопоказания

Има хора, които не трябва да прилагат козметика със съдържание на ретинол, например хора с алергия, розацея или екземи. Забранено е и използването му по време на бременност и кърмене, затова е добре да се консултирате със специалист, преди да започнете неговата употреба.

Related Posts