Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Лазерна епилация: аспекти на процедурата (част първа)

Лазерна епилация: аспекти на процедурата (част първа)

През миналия век нежеланото окосмяване беше третирано с множество техники, за които вече е установено, че са бавни, досадни, болезнени, непрактични и водят до ниска дългосрочна ефикасност. Следователно, имаше необходимост от нова, бърза, надеждна, безопасна и достъпна техника за епилация. През последните години базираната на лазер и светлина технология за епилация се превърна в една от най-бързо развиващите се процедури в съвременната естетична дерматология.

Решихме да ви разкажем кои са всички аспекти на процедурата, какво е устройството на косъма и защо лазерът му влияе. Нека да започваме.

Излишното окосмяване или нежеланото окосмяване са от значително медицинско, социално и културно значение и следователно са обект на много внимание, манипулация и внимание както при двата пола, така и при всички раси. Множеството налични процедури са свидетелство за тези факти. Дори съществуват медицински състояния, при които окосмяването е повече, отколкото трябва. Най-честите методи за премахване на излишните косми са бръснене, кола маска и скубане с епилатор или пинсета.

Установено е обаче, че тези методи са слаби, досадни, болезнени, непрактични за третиране на големи площи и в повечето случаи временни. Следователно, необходимостта от дългосрочен, неинвазивен, бърз, надежден и безопасен метод се превърна в необходимост в нашето общество.

С напредването на технологията, лазерната епилация генерира нарастващо търсене не само за безопасна, неинвазивна, безболезнена процедура, но също и за ефективна, бърза, лесна за работа и достъпна технология. Днес лазерната епилация, която също така е и вид фотоепилация чрез лазер, е най-бързо развиващата се процедура в съвременната козметична дерматология. Тъй като се натрупват повече клинични изследвания и опит в областта на лазерната епилация, производителите и практикуващите са задължени да търсят по-безопасни и по-ефективни резултати.

Въпреки че технологията е сравнително нова, тя вече е предизвикала голям интерес както сред козметиците, така и сред клиентите поради способността ѝ да забавя растежа на косъма и неинвазивно да отстранява окосмяването от големи площи с минимален дискомфорт и ниска честота на усложнения.

Въпреки това, ефикасността и безопасността на премахването на космите чрез лазерна и светлинна технология варира значително между производителите поради разликите в биологичните характеристики на кожата и косата на пациентите, оптимизирането на електрооптичните параметри и клиничните протоколи.

От какво е изграден косъма?

Косменият фоликул се състои от три части: инфундибулум, провлак и космена луковица. Долният сегмент на космения фоликул се намира под мускула arrector pili и включва луковицата на косъма и кожната папила. Както ще бъде разгледано по-късно, тази област е от голямо значение при всички видове фотоепилация, включително и лазерната епилация. Средната дълбочина на луковицата е приблизително 4 мм от повърхността на кожата, което е значителна дълбочина на проникване. Луковицата на косъма е съставена от клетки на зародишния матрикс, както и от меланоцити.

Дермалната папила, разположена в основата на луковицата, се захранва от кръвообращението, което пренася хранителни вещества, служещи за производството на нов косъм. Изпъкналата част е разположена на приблизително една трета от разстоянието надолу от повърхността на кожата до луковицата на фоликула. В луковицата на фоликула се намират клетките на кожната обвивка и клетките на външния корен на епидермиса. Тези клетъчни типове се разпространяват в мускула и инфундибулума на космения фоликул и играят важна роля в растежа на косата.

Цикли на растеж на косъма

Човешката коса расте циклично. Цикълът се състои от фаза на растеж или така нареченият анаген, последвана от междинно разграждане на част от фоликула, известно като катагенна фаза и след това от период на покой, когато не се наблюдава растеж – телогенна фаза.

Оказва се, че различните части на тялото, освен че имат по-кратки анагенни цикли, имат и различен процент косми, които действително са във фаза анаген. Продължителността на анагена варира значително в зависимост от възрастта, сезона, пола. Анагенът при космите на бедрата при мъжете например е 54 дни срещу 22 дни при жените. Освен това зависи и от генетичната чувствителност на подрастващите.

козметик и клиент в салон по време на процедура по лазерна епилация

Катагенната фаза обикновено е с продължителност 3 седмици, докато телогенната фаза обикновено продължава около 3 месеца. Във всеки един момент по-голямата част от космените фоликули (80-85 %) са в анагенна фаза, а останалите фоликули са или в катагенна фаза (2 %), или в телогенна фаза (10-15 %).

За ефективно отстраняване на космите лазерът трябва да увреди един или повече центрове на растеж на косъма, а плурипотенциалните клетки, дермалната папила и космения матрикс трябва да бъдат третирани в анагенния им цикъл.

Именно по време на анагенната фаза се осъществява производството на меланин, който става част от растящия фоликул. Точно тогава уврежданията могат да засегнат структурата, която отговаря за генерирането на косъма. По време на телогенната фаза дермалната папила се придвижва нагоре към областта на изпъкналостта и стимулира настъпването на анагенната фаза. В тази активна фаза на растеж папилата се придвижва надолу от изпъкналата маса и матриксните клетки на косъма регресират по време на катагенната фаза.

Тези структури представляват мишени за увреждане на космените фоликули, а относителното им движение спрямо структурата на кожата отслабва фототермичната чувствителност към лазерен лъч. За да се постигне дългосрочно отстраняване на космите, е от съществено значение да се унищожат структурите, които са отговорни за растежа на космите.

Related Posts
Leave a Reply