Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Лазерна епилация – аспекти на процедурата (част втора)

Лазерна епилация – аспекти на процедурата (част втора)

Лазерната епилация е многофакторен процес, който включва сложна фототермална реакция през епидермиса. Тя цели да причини увреждане на космения фоликул, като същевременно щади епидермиса. По този начин унищожаването на космените фоликули с помощта на лазерен източник на светлина е функция на различни параметри на лазера, например мощност, размер на лъча, време на облъчване и честота на повторение. Също така е функция и на самата кожа – коефициенти на поглъщане и разсейване, плътност, топлинен капацитет и топлопроводимост.

Лазерният източник може да бъде с непрекъснат режим или импулсен. Лазерът с непрекъснат режим излъчва непрекъснат поток светлина, докато средата е възбудена, което води до нагряване и изпаряване на целевата тъкан. Импулсният лазер излъчва светлина само за кратко време, което може да варира от наносекунди до секунди.

Когато лазерната среда е възбудена, тоест лазерът изпуска лъч, молекулите се стимулират до по-високо енергийно ниво. Тези възбудени молекули се стремят да се разпаднат спонтанно до първоначалното си по-ниско енергийно ниво, като се реализира фотон. Всички излъчени фотони са в постоянна фазова връзка помежду си както по време, така и по фаза – кохерентност.

На свой ред всички фотони на лазерната светлина се движат в една и съща посока с ниска дивергенция. И накрая, лазерната светлина е с високо излъчване, тъй като цялата светлина е концентрирана в тясна пространствена лента, тоест тесен лъч, което води до висока излъчвателна мощност на единица площ.

Енергията се отнася до броя на доставените фотони и се измерва в джаули ( J). Мощността се измерва във ватове (W) и се отнася до скоростта на доставяне на енергия (1 W=1 J/s). Флуенс е общата енергия, доставена на единица площ, и се измерва в J/cm2. Продължителността на импулса е времето, през което се прилага лазерната енергия (ns, ms). Честотата на импулсите се измерва в херцове (1 Hz=1 импулс/сек). Дължината на вълната се измерва в нанометри (nm) и се отнася до разстоянието между пиковете на светлинните вълни и се използва за характеризиране на вида светлина (зелена, червена, жълта).

Ако забележите, че след процедурата лазерна епилация вашият дерматолог си записва нещо, това са параметрите, с които е обработваш таргетираната зона. Това е често срещана практика, за да може следващия път да ги увеличи.

Фототермолиза при лазерна епилация

Според този принцип селективното топлинно унищожаване на косъма ще се случи, ако се достави достатъчна енергия с дължина на вълната, добре погълната от косъма, в рамките на период от време, по-малък или равен на времето за топлинна релаксация (TRT). TRT е времето, необходимо на косъма да се охлади наполовина от изходната си температура и да предаде топлината на околните структури.

дама на лазерна епилация на тъка

При тези условия е възможно селективно насочване към структури (напр. космен фоликул), като същевременно се запазват околните структури или тъкани. Целевият обект за селективно унищожаване на космените фоликули може да бъде или ендогенен меланин или екзогенен хромофор. Тази теория предполага, че за един и същ хромофор по-дългата продължителност на импулса позволява по-бързо охлаждане на по-малките цели, отколкото на по-големите. По-голямата продължителност на импулсите се предвижда за ограничаване на термичното увреждане на епидермиса.

 Ако продължителността на импулса надвишава времето за термична релаксация на основния клетъчен слой (около 0,1 ms) или на целия епидермис (около 10 ms), тези структури ще се охладят, тъй като са нагряти по време на лазерния импулс. С други думи, по-големите цели (космените фоликули) могат да бъдат селективно увредени в по-голяма степен, отколкото по-малките цели със същия хромофор (епидермисът).

Напоследък една нова концепция за лазерна епилация използва времето за термично увреждане (TDT), а не традиционната концепция за TRT на космения фоликул, която беше описана.

Проучванията показват, че идеалната продължителност на импулса за намаляване на средното и грубо окосмяване може да бъде по-дълга от ТДТ на космения фоликул. Тъй като меланинът заема много по-малък обем в сравнение с фоликула, топлината се пренася от ствола и меланизираната част на луковицата към околните структури съгласно законите на топлинната дифузия.

Предполага се, че увеличаването на продължителността на импулса позволява да се повиши прагът на епидермално увреждане. Тъй като научихме повече за механизма на обезкосмяване, стана ясно, че истинските цели за трайно обезкосмяване са разположени на разстояние от ствола на косъма, във външната обвивка на фоликула (стволови клетки) и в основата на фоликула.

Това важно наблюдение наложи преосмисляне на подходящите параметри на лазера, особено на ширината на импулса и плътността на енергията. Когато се разглежда фототермичното разрушаване на космените фоликули, има три параметъра, които трябва да се вземат предвид: дължина на вълната, продължителност на импулса и флуенцията. Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-добре лазерната светлина прониква в кожата. За да увреди космените фоликули, лазерната светлина трябва да бъде абсорбирана от хромофора във фоликула. Повечето лазери са насочени към ендогенния хромофор меланин в пигментирания косъм, като излъчват червена или близка до инфрачервената дължина на вълната. Меланинът е основният абсорбер на светлина в оптичния прозорец между 600 nm и 1100 nm. Дължините на вълните в този диапазон са слабо абсорбирани от конкурентни хромофори като хемоглобина и водата и проникват дълбоко в дермата.

дама на лазерна епилация на крака

Трябва да се помни обаче, че абсорбцията на светлината от меланина намалява с по-големи дължини на вълните и че оксихемоглобинът и меланинът имат сходна абсорбция при дължини на вълните 750-850 nm. Способността на тези дължини на вълните да увреждат косата е пряко свързана с количеството и вида на меланина във фоликула: феомеланин и еумеланин.

Тъмната коса, която съдържа големи количества еумеланин, лесно поглъща тези дължини на вълните и е най-податлива на увреждане, предизвикано от лазера. Погледнато теоретично, използването на по-големи дължини на вълните увеличава съотношението между енергията, попадаща в дермата, и епидермиса, което води до относително загряване на луковицата и щадене на епидермиса. Въпреки това, въпреки че има по-голяма абсорбция на меланин при дължина на вълната 755 nm, отколкото при 800 nm, при 800 nm трябва да се използва по-голяма енергийна плътност (flукция), отколкото при лазер с дължина на вълната 755 nm.

При кафяви и черни косми, където целевият хромофор е еумеланин, дългоимпулсните диодни лазери с дължина на вълната 800 nm се оказват безопасни и клинично ефективни. Колкото по-тънък е косъмът, толкова по-малко е нивото на плътност на енергията. За да не се стигне до термично увреждане на космения фоликул, продължителността на лазерния импулс трябва да е между ТРТ за епидермиса, която е приблизително 3-10 ms и ТРТ за космените фоликули, която е приблизително 40-100 ms.

Използването на тази концепция за доставяне на светлина с правилната комбинация от дължина на вълната, енергийна сила и продължителност на импулса дава възможност за прецизно насочване към космения фоликул и за подобряване на дългосрочното отстраняване на космите.

Високоенергийните, къси импулси лазерна светлина предизвикват изключително бързо нагряване на косъма с бързо разширяване на термичната плазма. Ако обаче широчината на импулса е твърде голяма, няма да има достатъчно време за разсейване на топлината и ще настъпи нежелано повишаване на температурата с термично нараняване на нефоликуларните структури, което може да доведе до белези или нарушения в пигментацията.

В човешката кожа около 15-20% от падащата светлина с дължина на вълната 700 nm прониква до дълбочина 3 mm. По този начин, като се използват по-големи размери на петната, разсейването на светлината в дермата се намалява, което води до по-голяма дълбочина на проникване и по-нисък праг на въздействие.

Заключение

От значителния клиничен опит става очевидно, че при човек със светла кожа и тъмна коса, една процедура може да намали косата с 10–40%, три процедури с 30–70%, повторни процедури с до 90%. Тези резултати се запазват до 12 месеца. Дифузната и перифоликуларна кожна еритема и пигментни промени са най-честите нежелани странични ефекти. Повечето усложнения обикновено са временни. Когато се използва правилно, лазерната епилация предлага ясни предимства в сравнение с по-старите, традиционни техники. Непрекъснато се появяват нови и нови проучвания, които потвърждават безопасността и дългосрочната ѝ ефикасност.

Related Posts
Leave a Reply