Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Лазерна епилация по време на бременност: Безопасна ли е?

Лазерна епилация по време на бременност: Безопасна ли е?

Телата на бременните жени претърпяват много промени. Една от тези хормонални промени е нежеланото окосмяване. Ако сте бременна и сте забелязали, че косъмчетата ви никнат на нови места, сигурно сте се замислили за лазерна епилация. Но безопасен ли е този тип епилация по време на бременност? Какви ефекти може да има лазерното третиране върху тялото и може ли да се отрази на бебето? Решихме да изведем фактите и да ви разкажем малко повече за този казус. Нека да започваме.

Как бременността влияе на растежа на космите?

По време на бременност много жени твърдят, че не се усещат като себе си. Някои сияят от вълнение и радост в продължение на девет месеца, докато други не се усещат толкова комфортно с промените, през които преминава тялото им. По време на бременността хормоните на жената се покачват, което се отразява на нормалния цикъл на растеж на косата и космите. През тези девет месеца много жени започват да наблюдават растеж на косъмчета на нежелани места като лицето, шията, корема и гърдите им.

За да разберете как бременността влияе върху растежа на косата, е важно да знаете как расте косъма.

Цикъл на растежа на косъма

Косата преминава през три етапа:

  • В етапа на растеж – косменият фоликул създава косъма;
  • В междинната фаза – косъмът продължава да расте;
  • А в последната фаза, която понякога се нарича фаза на покой – косата пада или побелява.

Всеки един от тези етапи си има сложно научно наименование, но нямаме за цел да ви отегчим, а да научите нещо ново. Хормоните по време на бременността забавят последната фаза, което означава, че косата не пада толкова бързо. Затова много жени забелязват по-плътен растеж на косата им и поява на нови косми на места, където преди никога са се появявали.

В подобна ситуация, почти всяка жена би се замислила за трайно премахване на космите, каквото е лазерната епилация. В края на краищата, когато не се чувствате добре в продължение на девет месеца, малко грижа и разкрасяване може да допринесе за това да се почувствате по-добре.

Безопасна ли е лазерната епилация за бременни жени?

Много специалисти съветват да не се подлагате на лазерна епилация, докато сте бременна. Лазерната епилация е безопасна, но в момента няма дългосрочни проучвания, които да анализират въздействието на лазерното третиране на косъмчетата върху плода на бебето. Поради тази причина е най-добре да играете на сигурно. Изчакайте, докато родите, за да започнете процедурите за лазерна епилация.

лазерна епилация по време на бременност

Когато сте бременна, най-добре е да бъдете предпазлива и да се придържате към бръсненето. Така веднага след като родите, косъмчетата ще бъдат готови да ги подложите на лазерно третиране.

Колата маска с восък, депилиращите кремове и други нетрадиционни методи за обезкосмяване също не се препоръчват за бременни жени.

Важно е да отбележим, че не твърдим, че лазерните процедури са опасни за бременни жени. Просто няма достатъчно изследвания, за да се даде твърдо доказателство, че не са.

След като хормоните на бременността отшумят, растежът на косъмчетата ви би трябвало да се върне към нормалния си цикъл около шест месеца след раждането.

Безопасно ли е да се подлагате на лазерна епилация, докато кърмите?

Медицинските специалисти обикновено приемат, че лазерната епилация е безопасна по време на кърмене, но някои експерти съветват да не си правите процедурата на гърдите. Преди да се подложите на лазерна епилация по време на кърмене, се консултирайте с вашия лекар.

Като изключим бременните жени, за които както обяснихме е неизследвано, лазерната епилация е безопасна. Повечето хора не изпитват никакви дългосрочни странични ефекти. Временните странични ефекти са често срещани и могат да включват зачервяване, подуване и дразнене на третираната зона. Всяко дразнене на кожата е незначително и краткотрайно.

Но не всички процедури за лазерна епилация са еднакви. Различните специалисти използват различни лазери и различни методи за охлаждане и успокояване на кожата. Ако обмисляте лазерна епилация, уверете се, че процедурата се извършва от лицензиран и сертифициран козметик и техниката, която използва е добра.

Related Posts
Leave a Reply