Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Лазерна епилация – кратък наръчник

Лазерна епилация – кратък наръчник

Представете си, че не сте се обезкосмявали от седмици и въпреки това краката ви са толкова гладки, колкото и преди месец. Не се вижда нито една подутина от бръснене или врастнал косъм. Също така си представете, че никога повече не трябва да се притеснявате от мъха на горната ви устна. Сигурно ви звучи доста добре, нали? Това не е просто фантазия, а трайна лазерна епилация. С лазерната епилация може да забравите за бръсненето и колата маска, за врастналите косъмчета и неприятното усещане при растеж.

Като всяко ново нещо, лазерната епилация може да бъде плашеща, но тя е безопасен и ефективен начин да заобиколите самобръсначките и болезнената ежемесечна кола маска и да си осигурите гладка кожа. В тази статия ще изложим основите на лазерната епилация, за да ви помогнем да решите дали това е правилното решение за вас. Нека да започваме.

Какво е лазерна епилация и какви са предимствата ѝ?

Лазерната епилация работи чрез излъчване на импулси висококонцентрирана светлина директно в космените фоликули. Фоликулите абсорбират топлината от тази светлина и тя унищожава косъма. Като нехирургична, неинвазивна процедура за премахване на окосмяването, този вид лазерно обезскосмяване има много предимства:

 • Прецизност – използва се интензивна светлина , която се насочва точно към косъма чак до фоликула.
 • Бързина – въпреки че продължителността на отделната процедура варира в зависимост от това колко голяма е третираната област, резултатите ще бъдат видими още през първите няколко седмици след първата процедура (да не говорим за времето, което ще спестите, тъй като няма да се налага да се бръснете или епилирате редовно, което определено ще ускори сутрешната ви рутина).
 • Цена – може да се наложи да инвестирате повече в началото, за да се подложите на лазерна епилация, но тъй като няма да харчите толкова много за кола маска, крем за бръснене или самобръсначки, всъщност ще спестите в дългосрочен план.
 • Без врастнали косъмчета в бъдеще – вече няма да се налага да се справяте с грозни и болезнени враснали косми, както при колата маска. Същото важи и за порязванията при бръснене – и за тях ще забравите. Самото третиране по време на лазерната епилация може да причини лек дискомфорт в началото, но той намалява с всяка процедура (за разлика от епилацията).
 • Лазерната епилация може да се приложи навсякъде – можете да си направите лазерна епилация навсякъде по тялото: на лицето, краката, гърба, подмишниците, бикини линията или навсякъде другаде, където имате нежелано окосмяване.

Ако искате да прочетете повече за преимуществата на тази процедура, може да го направите в блога ни, в темата „Предимства на лазерна епилация“.

Кой може да се подложи на лазерна епилация процедури?

Лазерната епилация може да се приложи при почти всеки, но идеалният кандидат трябва да има по-светла кожа и по-тъмни косми.

При хора със следните типове окосмяване е по-малко вероятно лазерната епилация да бъде напълно ефективна и може да са необходими повече на брой процедури лазерна епилация, за да се видят трайни резултати:

 • Червена коса;
 • Руса коса;
 • Ягодово руса коса;
 • Бяла коса.
жена се подлага на лазерна епилация

Защо лазерната епилация не е еднакво ефективна за всички?

Най-просто казано, това е така, защото в по-светлите коси няма достатъчно пигмент, който да абсорбира светлината от лазера. И ако вашите фоликули абсорбират недостатъчно количество светлина от лазера, то топлината му няма да ги унищожи.

Освен това хората с по-тъмна кожа все още могат да се подложат на лазерно обезкосмяване, но те може да са по-податливи на потъмняване на кожата (известно още като хиперпигментация) като страничен ефект. Добър начин да се осигурят отлични резултати за по-тъмната кожа е да се намали количеството енергия, използвано при лазерното лечение, и да се използват по-дълги светлинни вълни.

Колко дълго траят резултатите?

Резултатите при всеки човек могат да варират, но при повечето хора, ефектът продължава с години. При много от тях се наблюдава трайно обезкосмяване, благодарение на лазерното епилиране.

Косъмчетата ви няма да паднат веднага след лазерната епилация. Ще ги изхвърлите в продължение на няколко дни или седмици. Можете да ускорите този процес, като ексфолирате областта или използвате скраб за тяло. Важно е обаче да не ги премахвате с пинсета, епилатор или кола маска, а да ги оставите сами да паднат, когато са готови.

След първата процедура, може да изглежда, че нищо не се е случило, но това не е така. Когато косъмчетата започнат да падат сами, тогава ще видите ефекта. Растежът на косата се случва на цикли, така че лазерната епилация е насочена специално към фоликулите в етапа на нов растеж. Ето защо се нуждаете от многократни процедури, за да таргетирате онези косъмчета, които не са били във фаза на растеж предишните пъти.

Какво е усещането по време на лазерната епилация?

Въпреки че може да е леко неудобно, процедурата всъщност не е болезнена. Дискомфортът от интензивната топлина на лазера е подобен на убождане, но усещането се облекчава от охлаждащия гел или охлаждащия механизъм, вграден в устройството за епилация. Това се случва за по-малко от секунда.

Освен охлаждащия гел има и няколко други начина да направите процедурата още по-комфортна:

 • Вземете болкоуспокояващо тридесет минути преди процедурата;
 • Избръснете зоната, която ще се третира, предната вечер;
 • Не употребявайте алкохол 24 часа преди процедурата;
 • Избягвайте антибиотици, тъй като те са фоточувствителни, което означава, че правят кожата ви чувствителна към светлина и водят до изгаряне на кожата при лечението;
 • Избягвайте излагането на слънце преди лечението.

Времето за провеждане на процедурата е различно. Обработката на горната ви устна например ще отнеме само няколко минути. Обработката на по-голяма площ, например на гърба ви, може да отнеме близо час – всичко зависи от размера на третираното пространство. Максимален ефект се получава при 6-8 процедури за зони по тялото и 6-12 за зони по лицето, така че и това трябва да имате предвид.

Какво е времето за възстановяване?

Има много малко странични ефекти при лазерната епилация, но трябва да вземете някои предпазни мерки след процедурата, за да си осигурите максимален комфорт. Възможно е да забележите известно зачервяване или подуване през първите няколко часа, но това отминава бързо. Можете да приложите лед върху третираната област, за да облекчите евентуалния дискомфорт, а ако имате по-силна реакция, Вашият специалист може да приложи стероиден крем.

Също така е много важно да:

 • да избягвате солариум и продължителна естествена слънчева светлина в продължение на шест седмици след лазерната епилация и две преди него;
 • да използвайте ежедневно слънцезащитен крем;
 • не ходите на фитнес, не използвате сауна и не вземате горещи душове в продължение на 24 часа след лечението;

А ако вече имате тен, ще трябва да изчакате той да избледнее, преди да се запишете за лазерна епилация или да попитате, дали лазерът, с който работи вашето лазерно студио, е възможно да третира кожа с тен, защото само най-добрите лазери го могат.

Колко често трябва да се подлагам на лазерна епилация?

Една процедура за лазерна епилация няма да ви свърши достатъчно работа, дори и да видите ефект веднага след нея. Ще са необходими 2-3 седмици след първото третиране, за да видите някаква значителна разлика, и общо около 6-8 третирания, за да получите пълни резултати. Както вече споменахме по-горе, за максимален ефект са необходими 6-8 процедури за зони по тялото и 6-12 за зони по лицето.

А що се отнася до времевия диапазон между тези процедури, той е различен при отделните хора, но като цяло:

 • Космите по лицето растат по-бързо и трябва да се третират на всеки 4 седмици.
 • Космите по краката растат по-бавно и могат да се третират на всеки 12 седмици.

Освен тези две области за третиране, 8 седмици между процедурите са добър барометър. Не забравяйте, че всичко това зависи и от качеството на лазера за обезкосмяване.

Освен това трябва да сте редовни в процедурите си, за да можете да таргетирате косъмчетата, когато са във фаза на растеж при всяка една процедура. Когато започнете да забелязвате появата на нови косъмчета от новия цикъл на растеж, тогава е най-доброто време за следващата ви процедура.

Related Posts
Leave a Reply