Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Лазерна епилация – уред и препоръки

Лазерна епилация – уред и препоръки

Във Vivian Derma използваме лазер от ново поколение при процедурите за лазерна епилация – Duetto MT EVO. Той е изключително специален уред, който съчетава два различни лазера в едно – александритен и Nd:Yag. Запознатите от вас, сигурно са чували, че лазерът прониква в кожата и стига до основата на косъма, но едва ли знаят, че видовете лазери се отличават по дължината на вълните им. Нека да видим защо Duetto MT EVO е специален лазер и защо резултатите, които постига при обезкосмяването са безкомпромисни.

Лазерите, използвани за лазерна епилация

След като първото устройство за лазерна епилация е създадено през 1995 г., повече от 15 уреда биват одобрени от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за лазерно обезкосмяване. Тези системи включват рубинен лазер (694 nm), александрит (755 nm), диодни лазери (800–1000 nm), Q-switched лазери с дълги импулси (Nd:YAG; 1064 nm) и IPL източници на интензивна импулсна светлина (550–1200 nm). Предвид това, че нашият лазер съчетава александрит (800–1000 nm) и Nd:YAG  (1064 nm) ще ги разгледаме подробно тях.

Александритен лазер

Александритният лазер позволява по-голяма дълбочина на проникване, което го прави относително безопасен при хора с по-тъмна кожа (тип I–IV). Въпреки това, абсорбцията на меланин е малко по-малка при дължина на вълната на александрита (755 nm) в сравнение с рубинения лазер (694 nm). Александритните лазери за епилация бяха одобрени от FDA за пазара в САЩ през 1997 г.

Процентът на успех за трайна епилация с помощта на александрит варира от 40% до 80% за 6-месечна база. В контролирано проучване данните показват, че 40% до 56% се намалява растежа на косъмчетата за 6 месеца след едно третиране с променлив импулсен александритен лазер на горната устна, крака и гръб.

Установено е, че зони, третирани с лазер 10 ms, имат значително по-добър ефект за намаляване на гъстотата на косъмчета в сравнение с тези, третирани с лазер от 5 ms или 20 ms. Laughlin и Dudley откриват, че средно има 43% ефективност за 6 месеца процедури при бикини линията, като ефективността достига до 60% при местата, които са били бръснати преди това.

Средният клиент е имал 78% ефективно премахване на окосмяването при процедури с продължителност 1 година, без да се появят белези или пигментни промени. При 150 пациенти с тъмна кожа (типове кожа IV–VI), третирани с александритен лазер (18 J/cm2, 40 ms), странични ефекти се наблюдават само в около 2% от случаите. Някои проучвания показват, че продължителността на импулса от 20 ms намалява риска от епидермално увреждане и пигментни промени, но процедурата е по-болезнена, когато се използва по-дълга продължителност на импулса.

Nd:YAG лазер

Q-switched 1064 nm Nd:YAG лазер със или без локална въглеродна суспензия е една от първите лазерни системи, използвани за премахване на нежеланото окосмяване. Слабата абсорбция от меланин при тази дължина на вълната, съчетана с устройство за епидермално охлаждане, прави дългоимпулсния Nd:YAG лазер безопасна опция за процедури на пациенти с тъмни фототипове на кожата (III–VI). Дългоимпулсния Nd:YAG е за предпочитане пред рубиновия лазер.

Въпреки това, поради намалената абсорбция от фоликуларния меланин, са необходими много високи флуенции (50–100 J/cm2), за да се увредят пигментираните космени фоликули. Предложени са теоретични съображения за подобряване на производителността на Nd:YAG лазера, включително подобряване на използваните екзогенни хромофори. В допълнение, Nd:YAG лазерът може да бъде полезен при третиране на светли косми, когато се използва с локално приложена въглеродна суспензия. Повечето от Nd:YAG системите са с Q-превключване, тоест с импулси, вариращи от 10 ms до 30 ms, въпреки че Nd:YAG оборудването, доставящо дълги импулси без Q-превключване, също не е лоша опция.

усмихната жена по време на процедура

Няколко дългоимпулсни Nd:YAG лазерни уреда са одобрени от FDA за епилация и обезкосмяване на по-тъмни типове кожа. В последното проучване Rogachefsky et al оценяват ефикасността на дългоимпулсна Nd:YAG лазерна система. Двадесет и двама субекта са третирани с криогенен спрей-охлаждащ дългоимпулсен Nd:YAG лазер. След 3 месеца процедури, хората подложени на лазерна процедура с по-високи настройки от 60 J/cm2 и 50 ms и 80 J/cm2 и 50 ms са се повлияли по-добре и космите им са намалели с 50%. А при тези, които са били третирани с най-ниската настройка от 50 J/cm2 и 25 ms ефектът е бил незначителен.

В друго клинично проучване с 29 доброволци, изследват ефикасността, страничните ефекти и дългосрочните резултати от дълго-импулсна Nd:YAG епилация за различни цветове на космите и типове кожа. Лечението е извършено на подбедрицата с дългоимпулсен Nd:YAG. Пет тестови зони биват третирани един до пет пъти на месечни интервали, едната тестова зона служи като контролна.

Последващи изследвания се извършват при всяка сесия и на 3, 6 и 12 месеца след последната процедура. Учените съобщават след 1 месец загуба на космите в над 50% в 44,9% от областите подложени на лазерна епилация еднократно. Ако процедурите са 5, този процент нараства до 71,5%. Една година след лазерната процедура, се наблюдава повече от 50% намаляване на космите в 40% от клиентите, които са третирани с 5 процедури и в 0% нямаляване на космите при клиентите, които са третирани само веднъж. Това на практика означава, че за да има трайни резултати, космите трябва да бъдат подложени на лазерно обезкосмяване поне няколко пъти.

Related Posts
Leave a Reply