Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096
Как да се справим с отпусната кожа на корема след раждане?

Как да се справим с отпусната кожа на корема след раждане?

Все още имате отпусната кожа на корема, въпреки че сте родили преди две години?

Ето какво можете да направите по въпроса.

Отпусната кожа след бременност е общо състояние, което се случва при много жени. В процеса на бременност кожата на корема, гърдите и други зони на тялото се разтяга, за да се приспособи към нарастването на бебето.

След раждането обаче, кожата може да изглежда отпусната и да има неравномерни контури.

Това може да предизвика емоционални и психологически неразположения. Може да се чувствате неудобно и несигурно, а това да се отрази на самочувствието и самоувереността ви.

От друга страна обществените стандарти за красота, напътствията от медиите, социалните мрежи и други канали за “идеалното” тяло след раждане могат да създадат неправилни очаквания и да ви карат да се чувствате зле, ако не постигнете тези стандарти.  

Кои са причините за отпусната кожа след бременност?  

 1. Еластичност на кожата: В процеса на бременност колагенът и еластинът в кожата се разтягат, но след раждането те могат да се възстановят само до определена степен, което води до отпускане на кожата. 
 2. Намаляване на тонуса на мускулите: Мускулите в коремната област се разтягат по време на бременността и могат да загубят тонус след раждането. Това може да допринесе за отпускането на кожата в тази зона. 
 3. Генетика: Генетичните фактори също могат да играят роля в предразположеността на жената към отпусната кожа след бременност. 
 4. Размерът на бременността: Големината на корема и обемът на бременността могат да оказват влияние върху отпускането на кожата след раждането. По-големите бременности могат да предизвикат по-силно разтягане на кожата и да отнемат повече време за възстановяване. 
 5. Грижи за кожата по време на бременността: Правилната грижа за кожата по време на бременността, включително използването на хидратиращи кремове и навици за поддържане на еластичността на кожата, може да помогне за по-доброто й възстановяване след раждането. 
 6. Възраст: Възрастта може да бъде фактор, който влияе на възстановяването на кожата след бременността. Стареенето на кожата с времето може да намали еластичността ѝ и да увеличи времето, необходимо за възстановяване. 

Важно е да се отбележи, че всеки организъм е различен и времето необходимо за възстановяване на корема след раждане може да варира от жена до жена.

Някои жени се възстановяват бързо и кожата се прибира обратно няколко месеца след като са родили, но при други този процес отнема повече време. 

Ето няколко съвета, които могат да помогнат:  

 1. Правете упражнения за корема: Включете в тренировката си упражнения, които се фокусират върху коремните мускули, като например пилатес или упражнения с тежести. Консултирайте се с треньор или физиотерапевт, за да получите правилните упражнения за вас. 
 2. Здравословна храна: Създайте здравословна и балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които могат да помогнат на коремните мускули да се стегнат. 
 3. Избягвайте стреса: Стресът може да доведе до натрупване на мазнини около корема. Опитайте се да се освободите от стреса чрез релаксационни техники като йога, медитация или хобита, които ви дават удоволствие. 
 4. Правилно дишане: Правилното дишане може да помогне на коремните мускули да се стегнат. Опитайте се да вдишвате и издишвате дълбоко и контролирано, като се фокусирате върху коремната област. 
 5. Процедури за контуриране на тялото: Най-добрата машина за контуриране на тяло, топене на мазнини и стягане на кожата е Onda Coolwaves, която e достъпна вече и в България. Има няколко апарата в София и един в Пловдив във Vivian Derma. Onda Coolwaves използва микровълни с дължина от 2,45 GHz, които проникват в кожата до точна дълбочина на действие. Тези микровълни наречени Coolwaves® започват да топят мазнините и да стимулират производството на нов колаген в кожата. Това подобрява еластичността и стегнатостта ѝ. Процедурата с Onda Coolwaves е безболезнена и не изисква анестезия или време за възстановяване. В зависимост от желаните резултати може да се препоръчва серия от сесии, които се провеждат на интервали през един месец. 
 6. Разговор с пластичен хирург: Ако отпуснатата кожа е значителна и другите методи не са довели до желаните резултати, може да разгледате възможността за хирургически процедури като абдоминопластика или дермални филъри. Това са сериозни процедури и трябва да се консултирате с пластичен хирург, за да получите информация и съвети относно тях. 

Важно е да отбележим, че отпусната кожа след бременност е естетичен проблем и не представлява здравословен риск.

Ако ви притеснява външният вид на вашата кожа след бременността, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, който да ви предостави подходящи съвети и да ви помогне да изберете най-подходящият метод за вас. 

И не забравяйте: Възстановяването на корема след раждане е процес, който изисква време. Бъдете търпеливи и не се отчайвайте ако не виждате бързи резултати.

Най-доброто решение е комплекстният подход, който включва физическа активност, здравословна храна и апаратна процедура с Onda Coolwaves. Те ще помогнат на коремните мускули да се стегнат постепенно.

Related Posts