Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096

Първа стъпка към красивата кожа – правилно почистване

Веднъж чух в един магазин репликата, че и най-скъпата рокля се сменя с нова, а кожата е една единствена за цял живот. Затова тя безусловно заслужава да се грижите за нея много по-внимателно, отколкото за скъпа дреха. А най-важната от всички грижи е почистването ѝ.

Главни правила, които не бива да нарушавате никога

 • Почиствайте кожата си всяка вечер и сутрин
  При дейности, които водят до силно замърсяване, не е нужно да чакате вечерта.
 • Основното почистване на кожата се прави вечер
  През нощта в нея протичат процеси на регенериране и обновяване. Натрупаните мръсотии през деня, гримът, агресивните влияния на средата оставят своите следи по лицето ви. Ако то не е почистено добре, се затруднява дишането ѝ и оздравителните процеси.
 • Не се мийте с гореща вода
  Тя отмива себума и нарушава целостта на хидролипидния филм. Това изсушава допълнително сухата кожа и стимулира мазната да произвежда още повече себум. Студената вода пък замазва, вместо да мие мръсотията.
 • Не използвайте сапуни и почистващи средства с алкален характер
  Те променят рН-то на кожата и я правят уязвима за раздразнения и възпаления.

Тези четири правила са универсални и са основата на доброто почистване на всеки тип кожа.

Вечерното почистване
Ако носите грим, набавете си продукти за качествено дегримиране. На пазара се предлагат лосиони, мицеларни води, гелове, почистващи кремове и млека. Избирайте ги според типа на кожата си и състава на цветната козметика, която използвате. Така за пълното си отстраняване водоустойчивата спирала обикновено има нужда от почистващо средство с масла.

Повторете обтриването с втори, чист тампон, за да оберете останките от грим и мръсотия. При мазна кожа използвайте измивни продукти, които ще изплакнете с чиста, приятно топла вода.

Дори и да не слагате грим, не пропускайте да свалите праха, уличната мръсотия и засъхналата пот, които заедно с отделения себум правят филм върху кожата, запушват порите, предизвикват раздразнения и пъпчици.

Сутрешното почистване
То трябва да отстрани отделените през нощта мазнини в повече и да свали повърхностните мъртви клетки. При нормална и мазна кожа е достатъчно нежно измиване с подходящ почистващ продукт и вода. При суха и чувствителна се консултирайте с козметолога си или с дерматолог за подходящите варианти.

При ежедневното почистване на кожата трябва да сте много внимателни и нежни. Не я разтривайте и разпъвайте грубо. Приключвайте измиването с наплискване със студена вода, която ще стегне порите и ще активира кръвообращението. Подсушавайте я, като я попивате с мека хавлия.

Седмично почистване
Става дума за ексфолиране, при което се използват средства с малко по-едри частици, които ще свалят вроговения повърхностен слой, за да остане кожата ви чиста и освежена. Много е важно при използването на скраб да не я претъркате и увредите.

Ако нямате опит, пробвайте да изтъркате лицето си с малко захаросан мед или захар, размесена с утайка от кафе. Частиците им скоро ще се стопят и няма да ви позволят да прекалите.

При нормална и мазна кожа използвайте скраб до два пъти седмично. При суха – веднъж на 7-10 дни – според препоръката на козметолога ви.

При грижливо системно почистване младата кожа ще остане млада и свежа по-дълго, а зрялата ще абсорбира по-добре хидратиращите и подхранващи вещества от ежедневната ви козметика.

Потърсете ни и ще ви помогнем да уточните от какви по-специални грижи има нужда вашата кожа.

Запазете час на телефон:

032 33 99 96
099 990 0096

Related Posts