Пловдив
+359 99 990 0096
Пловдив
099 990 0096

Есенно-зимният период – пилинг тайм (Част II)

Грижи за кожата след пилинг процедурите

Първата част на статията ви разказа какво представлява пилингът, кои слоеве от кожата засяга и в какви случаи се прилага. Сега ще се спрем на видовете пилинг според използваните средства и как да се грижите за третираните зони.

Механичен пилинг

Тук можете да включите дори ексфолирането със скраб в къщи, но професионалистите имат предвид използването на специална апаратура, чиито диамантени накрайници или въртящи се четчици фино премахват повърхностния кожен слой (дермабразио, микродермабразио).

Химически пилинг

Извършва се с различни видове органични киселини (трихлороцетна, гликолова, млечна, плодови и т. н.), които се нанасят върху кожата. Изчаква се определено време и киселините се неутрализират. Действието им разрушава кожните клетки и активира развитието на нови. Резултатите идват точно от засилените регенеративни процеси след процедурата.

Използването на различни ферменти в различни концентрации с различна продължителност определя дълбочината на пилинга – дълбок, средно дълбок и повърхностен.

Лазерен пилинг

При него ефектът се получава чрез контролиран лазерен лъч с определена мощност и дължина на вълната. Под въздействието му се изпарява водата от третираните слоеве. Това разрушава клетките и до няколко дни те се излющват.

Особено популярен е лазерният карбонов пилинг, при който няма болка, извършва се бързо, освежава кожата, придава ѝ блясък и жизненост и няма нужда от време за възстановяване.

С какво трябва да се съобразите при дълбокия пилинг

Независимо на какъв вид дълбок пилинг сте решили да се подложите, има някои общи положения, които са задължителни за постигане на добри резултати:

  • Изборът му зависи пряко от състоянието на кожата ви, възрастта и общото здравословно състояние. В някои ситуации пилингът е противопоказен, затова се консултирайте с дерматолог.
  • Може да се наложи предварителна подготовка – спиране приема на определени медикаменти, преустановяване на пушенето, за да се подобри кръвообращението в кожата, приемане на антибиотични или антивирусни средства срещу възможни инфекции и възпаления.
  • Има вероятност процедурата да се извърши под анестезия.
  • Веднага след приключването специалистът ще намаже третираните зони с подходящи антисептични и епителизиращи средства и ще ви даде съвет какво да използвате в къщи. Спазвайте стриктно препоръките му по отношение на мокрене на обработената зона и защитата ѝ от слънце.
  • Поддържайте кожата добре хидратирана. Не белете образувалите се корички, оставете ги да паднат сами.
  • След пилинга младата кожа е с повишена фоточувствителност. Известно време – понякога дори до месец, тя не бива да се излага на директно слънце. За месец-два използвайте продукти със SPF 50.

Видимото възстановяване отнема до десетина дни, но за възстановяване на клетъчно ниво ще е нужен около месец. Нежеланите ефекти може да са инфекции, хипер- или хипопигментиране на определени участъци от излющената кожа. Те са толкова по-вероятни, колкото по-топло е времето. Това е и причината пилинг процедурите да се правят изключително през есента и зимата – от октомври до март.

Обадете ни се! Все още има време до пролетта.

Related Posts